PI6ATS
PI6ATS is de 23 cm amateur televisie repeater van midden Nederland

6 cm experiment

Om enigszins een idee te hebben van de theoretische mogelijkheden van de 6 cm ingang is deze plot te raadplegen. Met een gemiddeld portabel station (0,5 meter schotel op 1,5 meter hoogte en 1,2 Watt vermogen) zou het tot het -91 dB gebied mogelijk moeten zijn ontvangen te worden door PI6ATS.

Uiteraard dempen bomen en obstakels behoorlijk. Dan is misschien zelfs een verbinding in het -70 dB gebied niet haalbaar. Bij hogere antennes hoort uiteraard een ander dekkingsplot. Bij condities kunnen veel grotere afstanden worden ontvangen, vanuit Groningen bijvoorbeeld. Experimenteren is de uitdaging!

Rapporten worden zeer op prijs gesteld, bij voorkeur met details over de opstelling, locatie en stationsgegevens.

PA3CRX Vanuit zolderraam met 1,2 Watt in 0,5 meter parabool: B5. Straalt tegen diverse bomen aan maar daarna vrij zicht tot PI6ATS. Als het raam gesloten wordt is de verbinding weg. (Google earth link)  Door de 1,2 Watt door 15 meter H100 te voeren naar een 1,3 GHz schotel met gaas en LPD tot 9 cm is nog B3 beeld
PA3CWS Mastje aan het huis gemonteerd, naast de vaste opstelling, met 1,2 Watt in een offset schotel: B1. Duidelijk obstakels (bebossing in Hoevelaken) die zorgen voor een erg zwak (B1) signaal. (Google earth link)
PA3CWS Flevopolder bij Nijkerk, 1,5 mtr hoog: B5. Afstraling over het water. (Google earth link)
PA3CRX Arkemheense polder bij Nijkerk, 1,2 meter hoog: B5 (zolang de opstelling stil is te houden in de harde wind. Afstraling in de richting van het beeld (foto is beeld via PI6ATS). (Google earth link) Andere kant van de snelweg ging ook, helaas onderbreken auto's dan het signaal :-)
PA3CWS Flevopolder JO22RJ: B1. Diverse bomen. (Naar de Doornse Kaap ging het overigens wel vanaf deze locatie) (Google earth link)
PA3CWS Flevopolder JO22QK: fading, B2-B4. Verhoging bij een vogel spotters plaats (Google earth link)
PA3CRX Doornse Kaap: B5. Het signaal gaat vlak langs de Piramide van Austerlitz. (Google earth link)
PE1NKT vanuit Tolbert (Groningen) met condities in begin augustus 2011 (Via PI6ATS ontvangen door PA3CWS). Als zendfrequentie is 5776,5 aangehouden, het grote voordeel als afgestemd kan worden over de band. De 50 cm parabool met busstraler op 25 meter hoogte en 5,6 Watt output hebben de onwaarschijnlijke afstand van 134 km overbrugd naar PI6ATS. Duidelijk is dat er bij uitzonderlijke condities veel meer mogelijk is dan verwacht. Ondertussen is het record met bijna een kilometer verbroken door PE2MPK.
PE1NKT heeft zijn eigen record verbroken. Niet qua afstand maar qua signaalsterkte. Op 21 augustus 2011 is het rond 9:45  (LT) wederom gelukt om een 6 cm signaal over PI6ATS te zetten. De hier links afgebeelde foto's zijn genomen bij/door PA3CWS. Feitelijk betekent dit dat er vaker mogelijkheden zijn om grote afstanden op deze band te overbruggen. Dit moet dus voor meer stations mogelijk zijn. Na de Hepburn index te hebben geraadpleegd bleek dat er geen uitzonderlijke condities waren. Het was ook niet windstil, sterker nog, een kwartier later begon het in Soest te regenen en onweren. Zie link voor de temperatuur inversie of link voor andere dagen.
PE1BQE vanaf thuis (legt een groot deel van het traject af door Amersfoort: B5.  (Google earth link)
PE1POA vanuit Nijkerk komt herhaaldelijk met nèt synchroniserend beeld over P6ATS heen. Gebruikt wordt 0,5 Watt en een coax kabel naar een 1,2 mtr. gaas schotel op het dak. De exacte demping van de kabel en de gain van de antenne zijn onbekend, ook is er locale bebouwing die het signaal wat slechter maakt dan de te verwachten signaalsterkte. (Google earth link).
Zonder dat hij het zich bewust was kwam PE2MPK over de ingang van PI6ATS heen. Helemaal vanuit Kollum! Dit betekent een nieuw record over PI6ATS! Als station wordt een 60 cm schoteltje met een busstraler gebruikt op een hoogte van 16 meter. Een Airwave stuurzendertje met een eindtrap van 5 Watt doet de rest. Mogelijk dat als PE2MPK goed uitricht (tijdens condities) het een nog beter plaatje op kan leveren.
PA1RK vanaf Ede komt over PI6ATS, de call is dan net leesbaar. Gebruikte station: zie foto, 6cm zit in de 1m gaasschotel, zo'n 15 meter boven straat niveau. De schotel gebruik ik ook voor 23 en 13 cm. Het gebruikte 12,5 mm gaas is net wat te groot voor 6 cm en geeft hierdoor nog eens 2 dB gain reductie. Gain van de schotel zal hierdoor zeker onder de 30dB liggen. Van de 10W beneden blijft ongeveer 1W over in de schotel. (Google earth link waarop te zien is dat een stukje Amersfoortse Berg net een belemmering vormt).
PE1ASH uit Mijdrecht ontvangt PI6ATS op 23 cm B2 tot B3, niet erg sterk dus. Als hij een 6 cm signaal uitzendt gaat het testbeeld weg en krijgt hij met een B1 het eigen signaal te zien. Het werkt dus wel maar allemaal zwak. Als antenne wordt een eigenbouw schotel van 175 cm met een 4 band ringstraler erin gebruikt. Het geheel staat 25 meter boven de grond. De convertor voor 6 (en 3) cm zit in de straler met sma relais. Voor 6 cm zit de verviervoudiger achter de schotel (500 mW) en voor 3 cm zit die in de straler ingebouwd. (Google earth link van het pad).
 
PE1EZU uit Breukelen komt met een hard signaal over PI6ATS heen op 6 cm. Het vermogen aan de antenne is ongeveer 4 Watt, de antenne is een Poolse grid antenne, die op het dak is geplaatst (meer dan 30 meter hoog). (Google earth link van het pad).
 
PA3CGG heeft de antenne op 40 meter boven de straat staan! Zodoende lukt de afstand Alphen aan de Rijn naar Soest toch met een bescheiden vermogen: 600 mW in een 90 cm schotel. (Google earth link van het pad).
 

Graag foto(s) en stationsgegevens naar PI6ATS@amsat.org als een 6 cm verbinding naar PI6ATS is gelukt.

T.b.v. PI6ATS is door PA7JB een slot antenne gebouwd.

Bij de Heelweg 2010 bijeenkomst is vastgesteld dat de ontvangers gevoelig zijn (-95,1 dBm voor waarneembaar beeld, -88dBm voor spikevrij beeld) maar de frequentie 5 tot 7 MHz te laag in frequentie is. De oorzaak hiervan ligt in de (iets) te lage middenfrequentie. Het is nog niet gelukt dit (met de kleine SMD componenten) te veranderen.

Slot antenne ontwerp
Link budget berekenen
pad
Fresnel zone berekenen
 

In 1997 ontstond het idee om de vrijgekomen ontvangeraansluiting (waar ooit de 70 cm. ontvanger was aangesloten) te gebruiken voor de 6 cm band (5650 tot 5850 MHz).

Op zich een idiote gedachte aangezien er hier in Nederland helemaal geen ATV activiteit op was. Anderzijds, toen de eerste PI6ATS (toen nog PI6ATV) gebouwd werd was dit ook het geval voor de 13 cm band waarop nu ook aardig wat ATVers actief zijn. Aangezien de 6 cm amateur-band erg groot is (200 MHz!) is het eigenlijk zonde dat hier zo weinig gebruik van gemaakt wordt.

Toen de EPROM van de testbeeldgenerator eens vernieuwd moest worden is direct een frequentie 'gekozen' (5720 MHz) waar mogelijk de nieuwe ingangsfrequentie zou komen. Uiteindelijk is dat (experimenteel) 5780 MHz (bij zwakke signalen eigenlijk 5776,5) geworden. De EPROM geeft nog de verkeerde informatie).

Zie voor een overzicht van de andere gebruikers van dit gedeelte van de 6 cm band (volgens het Nationaal Frequentieregister).

Kant en klare zenders en ontvangers.

Potentiële gebruikers van de 6 cm band zullen veelal zelf iets maken. Tegenwoordig zijn daar goede alternatieven voor: IC's die direct 6 cm signaal opwekken! Deze worden toegepast in video linken. Deze IC's hebben erg veel aansluitingen die dicht bij elkaar liggen, handiger is het om kleine blikjes te kopen met de gehele 6 cm video zender er in. Deze zijn voor een paar tientjes te koop.

6 cm ontvanger (links) en 100 mW zender (rechts). De blikjes open gemaakt (rechts de ontvanger)

De blikjes van zijn in zoverre compleet dat er enkele externe componenten moeten worden aangesloten. Het betreft condensatoren t.b.v. video/audio in- en uitgangen. Tevens kan door middel van enkele aansluitingen gekozen worden uit zeven frequenties. Voor PI6ATS is gekozen voor de frequentie van 5780 MHz.

De voedingsspanning is 5 Volt, eenvoudig te maken met een 7805.

De connector bevat de volgende aansluitingen: 12 Volt, video uit, audio uit, signaalsterkte spanning uit, massa. De complete module zal op enige afstand van de hoofdmast worden gemonteerd, ter hoogte van de 13 cm antenne.

Wat zit er in de blikjes?

Download de pdf files van de 100 mW zender, de 500 mW zender en de ontvanger

 

De opbouw van het 6 cm ontvangst station.

Ontvangst blikje, antenne aansluiting Massa SMA connector gesoldeerd Massa SMA aan de nadere kant Als laatste de middenaansluiting
Stukje printplaat aan deksel van blikje gesoldeerd Afgeschermde snoertjes en voltage regulator gesoldeerd
Slot antenne met centreer ringen De componenten gesoldeerd aan de aansluitpennen en waar nodig aan massa Klaar om in te bouwen
De 5780 MHz ontvanger met antenne gereed om in de buis te schuiven De afgemonteerde ontvangst module en montage materialen
De huidige antenne situatie bij PI6ATS. De 6 cm antenne is naast de 13 cm antenne gemonteerd, op enige afstand van de mast.

De telefonie provider heeft de diverse antennes verwijderd.

Mocht de 6 cm ingang uit staan is deze te activeren door op de frequentie 144,7625 de DTMF tonen 'nul' en 'twee' achter elkaar te geven. In het testbeeld verschijnt de status: de aangegeven frequentie in het testbeeld is niet correct! De juist ingangsfrequentie is 5780 MHz.

Als de 13 cm ingang geactiveerd is en daar komt signaal binnen, heeft dat prioriteit boven de 6 cm ingang. Omdat PI6ANH een erg sterk signaal neerzet bij PI6ATS is de kans groot dat die de squelch al open zet (waardoor ruis uitgezonden wordt). Het is dus zaak goed vast te stellen wat de status is en wat op dat moment wordt ontvangen. De 13 cm ingang is aan/uit te zetten met DTMF 'nul' 'één'.

Ieder rapport van een station dat over de 6 cm weet te komen wordt zeer op prijs gesteld.

De bouwwijze is uitvoerig geïllustreerd zodat gezien kan worden dat het opbouwen van een dergelijke ontvanger of zender relatief eenvoudig is te doen. De ontvanger voor PI6ATS functioneert op slechts één frequentie, door echter de aansluitpinnen anders aan te sluiten (met bijvoorbeeld een standenschakelaar) is te kiezen tussen diverse frequenties.

  doel, achtergrond en geschiedenis van PI6ATS.
  technische beschrijving, locatie, foto's van PI6ATS.
  tips voor starters, bouwbeschrijvingen en linken naar andere sites.
  eenvoudige uitleg m.b.t. ATV, repeaters en condities.
  resultaten van 6 cm experimenten door diverse stations.